APK keuring in Portugal of Spanje? Dat kan! Zo werkt het + ervaring 2022 APK keuring in Portugal of Spanje? Dat kan! Zo werkt het + ervaring 2022
5 (16) Laatst geupdate op februari 2, 2023 door David Met de opkomst van werken op afstand, kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om af... APK keuring in Portugal of Spanje? Dat kan! Zo werkt het + ervaring 2022
5
(16)

Laatst geupdate op februari 2, 2023 door David

Met de opkomst van werken op afstand, kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om af te reizen naar warmere bestemmingen om tijdelijk of permanent daarvandaan te werken. Voor je het weet, zit je net als ik opeens al 9 maanden in het prachtige Portugal, maar haalt de beruchte Nederlandse bureaucratie je opeens in: Je APK herinnering verschijnt in je inbox. Shit, daar had ik niet over nagedacht. De vraag is dan, rij je 3000 km terug naar Nederland voor een €40 keuring, of is er een andere oplossing? Gelukkig is die er: je kan een Nederlandse APK laten uitvoeren in 6 plaatsen in Spanje!


Nederlandse APK keuring locaties in Spanje

Zit je voor een langere tijd in het zonnige Zuid Europa en heb je een keuring nodig, dan heb je geluk! de RDW heeft een aantal samenwerkingen met keuringsstations in Spanje. Zo hoef je niet helemaal terug te rijden naar Nederland en kan je weer een jaar voorruit. De 6 APK keuringslocaties in Spanje zijn te vinden in deze steden:

Klik op de namen om de locatie op Google Maps te zien om te kijken wat voor jou het dichtstbijzijnde keuringstation is.
Bron: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/apk/over-de-apk

Nederlandse APK keuring locaties in Portugal?

Helaas heeft de RDW (nog) geen afspraken met keuringstations in Portugal. Je zal dus naar Spanje moeten rijden, wat gelukkig nog steeds beter is dan terug naar NL. De dichtstbijzijnde locatie is in de meeste gevallen die in Sevilla. Daar ben ik zelf heengereden vanuit de Algarve, maar vanaf alle grote Portuguese steden is het redelijk goed aan te rijden (maar bereid je voor voor een road trip of maak er een weekendje weg van!)

VanNaarAfstandDuur
LissabonSevilla473 km4:30 uur
PortoSevilla598 km6:15 uur
LagosSevilla286 km2:50 uur
FaroSevilla209 km2:15 uur

APK Keuring in Spanje: hoe werkt het & mijn ervaring

De eerste stap is om een afspraak te maken voor de keuring. Afhankelijk van de locatie waar je de keuring wilt laten uitvoeren kan je online of telefonisch een afspraak maken. Als je telefonisch een afspraak wilt maken, is de kans groot dat de persoon aan de andere kant van de lijn géén Nederlands (of Engels) spreekt, dus bereid je daarop voor of laat iemand anders voor je bellen die wel Spaans spreekt. Volgens de RDW, zijn dit de afspraakmogelijkheden per locatie:


Barcelona: Online via deze website
Alicante: Telefonisch via +34 902 196 196
Bendirom: Telefonisch via +34 966 831 102
Marbella: Online via deze website
Motril: Online via deze website
Sevilla: Online via deze website

Op de dag van de keuring is het aan te raden om een half uurtje voor aanvang aanwezig te zijn. Zelf was ik drie kwartier te vroeg (flink gas gegeven onderweg) en moest ik mij eerst aanmelden in het kantoortje van de keuringslocatie in Sevilla. Bij de entree stond een aanmeldpaal waar ik na het kiezen van de Nederlandse taal mijn afspraak kon ophalen door mijn nummerbord in te vullen. Na een kleine tien minuten wachten verscheen mijn nummerbord op het elektronische display en moest ik mij melden bij balie 3. Daar moest ik het eigendomsbewijs van de auto, rijbewijs en mijn paspoort laten zien. Ook kon ik gelijk afrekenen: 33 euro voor de keuring. Not bad.

APK keuring spanje portugal

De meneer achter het plexiglas sprak geen Engels of Nederlands, maar mijn 2 jaren Spaanse les (8 jaar geleden op school) wierpen eindelijk mini vruchten af. Ik ontving de keuringsdocumenten voor de inspecteur en er werd mij verteld dat ik in mijn auto moest wachten tot mijn nummerbord op de grote display buiten zou verschijnen om aan te geven welke van de 6 grote ‘drive through’ rijen ik in moest rijden. Nog voor ik bij de auto was, was ik al aan de beurt en moest ik keuringsstraat 3 inrijden.

APK keuring spanje portugal

Het grappige is dat in de keuringstraat je zelf meehelpt met de keuring. Zo moet je naast het aan en uit doen van alle verlichting, ook zelf gas geven en remmen op de rollerbank zodat je uitstoot en remmen gecontroleerd kunnen worden. Ook moest ik hevig het stuur draaien terwijl de beste man onder mijn auto de ophang en uitlijning aan het controleren was. Het was mij niet altijd even duidelijk wat hij wilde, maar met handen en voeten werk en één keer Google Translate op m’n telefoon was het na een kleine 10 minuten voorbij.

APK keuring spanje portugal

De inspecteur stak zijn duim op en vertelde mij dat ik in het kantoortje de documenten kon afhalen. Na nog geen 10 minuten riep de man die mij eerder geholpen had mijn nummerbord om en kreeg ik het document waarop ‘goedgekeurd tot juni 2023’ stond! Gelukkig was alles in orde, maar mocht dat niet zo geweest zijn, telde ik minstens 3 garages in dezelfde straat die waarschijnlijk nooit zonder werk zitten met een keuringstation aan de overkant.

APK Keuring Spanje: Wat heb je nodig?

De documenten/gegevens die je nodig hebt voor de APK keuring in Spanje zijn:

  • Eigendomsbewijs (groene kaart)
  • Rijbewijs
  • Paspoort (een foto hiervan op mijn telefoon was ook voldoende)
  • €33,00

Voor de zekerheid had ik mijn afspraak op maandag gepland in plaats van vrijdag. Ik wilde niet het risico lopen afgekeurd te worden en het hele weekend in Sevilla te moeten wachten. Houd er ook rekening mee dat er een uur tijdsverschil zit tussen Portugal en Spanje, mocht je daarvandaan komen. Het is een uur later in Spanje dan in Portugal.

Dat viel mee.

Veel soepeler had het niet kunnen lopen. Nog geen uur na aankomst was ik weer onderweg terug naar Portugal met een goedgekeurde APK. Heb jij of ga jij ook je keuring in Spanje laten doen? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Laat een berichtje achter in de comments 🙂

Hopelijk heeft deze post jou kunnen helpen. Als dat zo is, laat alsjeblieft een beoordeling achter 🙂

Klik op het aantal sterren dat je wilt geven

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen 16

Nog niet beoordeeld. Wil jij de eerste zijn?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

David

Hallo en welkom op mijn blog! Mijn naam is David en ik ben gepassioneerd (vrienden zeggen soms geobsedeerd) avonturier. Na vele solo en duo backpack reizen over de hele wereld, waarvan één meer dan 2 jaar lang, wil ik nu graag mijn kennis en ervaringen delen over alles dat met reizen en outdoor te maken heeft. Hiernaast heb ik een passie voor digitale innovaties zoals cryptovaluta. Zo is Voordeel Avonturier ontstaan. Samen met mijn team zorg ik ervoor dat jij de beste reis- en outdoor producten te zien krijgt voor jouw volgende avontuur. Heb je zelf nog tips, ideeën of feedback? Laat gerust een berichtje achter, dat vinden we leuk.