Beste locatie voor je Helium Hotspot Miner? Check het hier gratis Beste locatie voor je Helium Hotspot Miner? Check het hier gratis
4.5 (13) Laatst geupdate op februari 2, 2023 door David Als je onlangs je Helium miner ontvangen of besteld hebt, dan wil je natuurlijk... Beste locatie voor je Helium Hotspot Miner? Check het hier gratis
4.5
(13)

Laatst geupdate op februari 2, 2023 door David

Als je onlangs je Helium miner ontvangen of besteld hebt, dan wil je natuurlijk de maximale capaciteit benutten om zoveel mogelijk HNT te minen.

Twee factoren zijn hierbij het allerbelangrijkst: Locatie & Bereik. In dit artikel bespreken we locatie. Voor bereik, lees het artikel over externe en sterkere antennes. Daarin lees je de voordelen van een antenne upgrade en waar je deze kan vinden.

Om de beste locatie te vinden voor een Helium Hotspot, moet je eerst uitrekenen wat een gunstige locatie voor jou is. Een handige tool hiervoor is HotspotRF.

HotspotRF – Helium miner locatie planner

Op Hotspot RF kan je met de gegevens die je hebt, berekenen wat de meest optimale locatie is voor jouw helium hotspot miner(s). Ook kan je zien wat de reward scale is van bestaande hotspots, wat aangeeft welke hotspots te dicht bij elkaar staan of juist goed geplaatst zijn. Als je de keuze hebt uit meerdere locaties om jouw hotspot te plaatsen, bijvoorbeeld bij je (groot)ouders of vrienden thuis, dan kan je via deze tool het bereik meten per locatie. Zo zie je welke andere hotspots binnen het bereik van jouw miner zijn en welke anderen er al zijn die jouw reward scale negatief kunnen beïnvloeden. Zo kan je bepalen welke locatie voor jou het meest interessant is om de reward scale op 100% te houden.

HotspotRF helium miner locatie

Wat is de reward scale van een Helium hotspot miner?

Er bestaat veel verwarring over wat de reward scale van een helium hotspot miner precies betekent. De reward scale bij een Helium hotspot miner geeft op een schaal van 0 tot 1 aan hoe groot de beloning is voor andere hotspots die jouw hotspot transacties witnessen (getuigen). Het betekent niet dat jouw hotspot maar de helft voor jou oplevert wanneer de waarde lager dan 1 is.


Wat wel van invloed is op de opbrengst van je miner, is met welke andere hotspots jouw miner kan verbinden voor het valideren van transacties, en wat hun reward scale is. Het is dus een systeem waarbij ‘we’ als miners elkaar moeten helpen door op een optimale afstand bij elkaar vandaan te zitten. (Minimaal ~350 meter)

Op de Helium Coverage map kan je door op een hotspot te klikken ook zien wat de reward scale is, zoals bij deze in Amsterdam:

Bron

Hoe kies je de beste Helium Hotspot locatie?

Stap 1: Claim eerst je 10 gratis credits door je hier aan te melden bij HotspotRF. Met één credit kan je één heatmap genereren die laat zien welke hotspots er binnen jouw bereik vallen. Je kan dus 10 keer gratis een check doen. Hierna kan je een vrijblijvend een abonnement afsluiten vanaf $10 per maand om maandelijks 10 credits te krijgen.

Helium hotspot locatie kiezen

Stap 2: Ga naar de kaart en navigeer naar de locatie waar je de meting uit wilt voeren en klik dubbel met de muis om de locatie te selecteren. Met deze stap kan je direct een belangrijk gegeven zien waarvoor je nog geen credit hoeft uit te geven.

In het onderstaande voorbeeld ga ik een fictieve miner plaatsen in het prachtige Amstelveen.

Het hexagonen patroon dat verschijnt geeft aan wat de minimale afstand moet zijn tot de volgende hotspot om de reward scale van beiden hotspot miners optimaal (1) te houden. De straal vanaf het midden is 300 meter. Twee of meer miners binnen hetzelfde gebied kunnen niet elkaars witness zijn en zullen dus niet profiteren van elkaar. Ook zullen ze een lagere reward scale krijgen waardoor het minder oplevert voor andere hotspots die hiermee verbinden en transacties valideren.

Als we kijken naar bovenstaande groep hotspots in Amsterdam, zien we dat een aantal miners zo dicht bij elkaar staan, dat de reward scale vermindert is naar 0.8 (lichtblauw, 80%) of zelfs 0.5 (geel, 50%).

Dit betekent niet automatisch dat deze miners maar de helft opleveren voor hun eigenaren. Zolang ze verbinding kunnen maken met andere groene hotspots zal de witnessing reward 100% zijn voor die verbindingen.

Stap 3: Na het kiezen van de locatie vul je de volgende gegevens in om het bereik van je miner te kunnen uitrekenen:

Frequency: Europe – 868 Mhz.
Antenna Gain (dBi): Check welke antenne je miner standaard heeft. Voor de RAK Hotspot Miner v2 is 2.3dBi de gain van de meegeleverde antenne.
Cable Loss: Als je een externe antenne gebruikt en deze met een coax kabel met je miner verbind, reken hier dan uit wat je cable loss is. Als je kabel korter is dan 5 meter zal de hoeveelheid signaalverlies verwaarloosbaar zijn en als je antenne direct vastzit aan de miner kan je dit veld ook op 0 zetten.
Height: De hoogte van de antenne vanaf de grond in voet (1 voet is 0.3 meter). Als je de antenne op een dak of schuur zet, vul je hier de hoogte in vanaf de grond in. Een antenne op een hogere locatie met vrij uitzicht zal meer bereik hebben.
Terrein: Keuze uit Urban (stedelijke omgeving met hoge gebouwen), Suburbs (buitenwijken met laagbouw), Clear line of sight (vrijstaand huis zonder bebouwing of hoge bomen in de omgeving) of Wooded area (bosrijke omgeving met hoge bomen).

Klik vervolgens op de blauwe knop ‘Simulate Location‘.

Stap 4: Analyseer en speel met verschillende resultaten.

Het ingekleurde gebied geeft aan wat het bereik is van de hotspot miner. Alle miners die binnen dit gebied vallen kunnen gebruikt worden bij het valideren van transacties. Als voorbeeld heb ik hypothetisch een RAK Hotspot Miner v2 gebruikt met een standaard antenne van 2.3 dBi, die bij het raam staat op de eerste verdieping in een woonwijk.

Wat je ziet is dat ondanks dat er weinig hotspots in de buurt staan, deze toch reikt tot aan Amsterdam en met al die hotspots kan verbinden. Echter haalt hij niet alle hotspots in de hoofdstad omdat de gain van de antenne ‘slechts’ 2.3 dBi is.

Voor het voorbeeld hierboven heb ik gebruik gemaakt van een 8dBi antenne die op het dak staat van een woonhuis op 10 meter hoogte zonder hoge gebouwen in de omgeving. Je ziet direct dat het bereik veel groter is en alle hotspots in Amsterdam binnen zijn bereik heeft en zelfs een aantal in haarlem.


Met je gratis account kan je 10 keer verschillende locaties en combinaties proberen. Wil je de resultaten opslaan, maak dan een schermafbeelding of druk op de groene knop Download KMZ zodat je het resultaat kan downloaden en openen in Google Earth en vergelijken met andere simulaties.

Probeer HotspotRF gratis

Meld je direct aan en krijg 10 gratis credits via onderstaande link.

3 Cryptovaluta tegelijk minen? De M2 Pro van MatchX maakt het mogelijk

Met de M2 Pro van MatchX mine je 3 cryptovaluta tegelijk en verdien je dagelijks tussen de 10-14 USD. Hoe dit werkt en waar je deze kan kopen, lees je in ons uitgebreide verslag:

Meer Helium nieuws en blogs?

Hopelijk heeft deze post jou kunnen helpen. Als dat zo is, laat alsjeblieft een beoordeling achter 🙂

Klik op het aantal sterren dat je wilt geven

Gemiddelde score 4.5 / 5. Aantal stemmen 13

Nog niet beoordeeld. Wil jij de eerste zijn?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

David

Hallo en welkom op mijn blog! Mijn naam is David en ik ben gepassioneerd (vrienden zeggen soms geobsedeerd) avonturier. Na vele solo en duo backpack reizen over de hele wereld, waarvan één meer dan 2 jaar lang, wil ik nu graag mijn kennis en ervaringen delen over alles dat met reizen en outdoor te maken heeft. Hiernaast heb ik een passie voor digitale innovaties zoals cryptovaluta. Zo is Voordeel Avonturier ontstaan. Samen met mijn team zorg ik ervoor dat jij de beste reis- en outdoor producten te zien krijgt voor jouw volgende avontuur. Heb je zelf nog tips, ideeën of feedback? Laat gerust een berichtje achter, dat vinden we leuk.