Top 6 beste slaapzakken van 2023 | Tips + ervaringen Top 6 beste slaapzakken van 2023 | Tips + ervaringen
4.9 (39) Laatst geupdate op juli 6, 2023 door David Een goede slaapzak zit in de basisuitrusting van iedere avonturier die meer dan één... Top 6 beste slaapzakken van 2023 | Tips + ervaringen
4.9
(39)

Laatst geupdate op juli 6, 2023 door David

Een goede slaapzak zit in de basisuitrusting van iedere avonturier die meer dan één dag van huis gaat. Je wilt immers een comfortabele nachtrust om de volgende dag weer vrolijk en actief te kunnen zijn. Op internet en in outdoor winkels zijn talloze slaapzakken te koop, waardoor het lastig kan zijn om de perfecte slaapzak te vinden. In dit artikel hebben wij de beste slaapzakken van dit moment vergeleken om jou te helpen met het maken van een de beste keuze.

Voor deze review is uitgebreid onderzoek gedaan bij verschillende webshops, winkels en hebben we gebruikerservaringen bestudeerd. Goedkope slaapzakken van onder de 25 euro zijn buiten beschouwing gelaten, omdat deze over het algemeen niet goed warmte vasthouden en snel kapot gaan.

Ook bespreken we in deze gids een aantal aankooptips voor het kiezen van een nieuwe slaapzak en beantwoorden we veel gestelde vragen.

Overzicht: de 6 beste slaapzakken van 2023

Bekijk in de lijst hieronder een beknopt overzicht van de 6 beste slaapzakken van dit moment. Verderop de pagina bespreken we per slaapzak de belangrijkste eigenschappen en waarom deze slaapzak thuishoort in de lijst beste slaapzakken.

 1. NOMAD Condor Slaapzak – €49,49 – Beste allround slaapzak
 2. Marmot Micron 40 LZ – €169.99 Beste donsslaapzak
 3. De Explorer Light 600€25,00 – Beste goedkope slaapzak
 4. De Explorer Groenland€49,95 – Beste budget winterslaapzak
 5. De Abbey Camp €27,95 – Beste dekenmodel slaapzak
 6. Quechua ARPENAZ 0° €79,99 Beste katoenen slaapzak

Besproken: de 6 beste slaapzakken van 2023

Hieronder bespreken we de beste 6 slaapzakken van dit moment. Hierbij is gelet op prijs/kwaliteit verhouding en op gewicht versus warmtebehoud. Na het lezen van dit artikel kan jij een bewuste keuze maken voor het uitzoeken van jouw nieuwe slaapzak! Heb je nog vragen? Stuur gerust een mailtje en we helpen je graag verder.

1. NOMAD Condor Slaapzak

Nomad Condor slaapzak - beste slaapzak

Nomad staat bekend als een van de beste outdoor producten producenten. Dit vanwege de hoge kwaliteitseisen die ze stellen aan al hun producten die ze vervolgens voor een eerlijke prijs verkopen. Zo is ook de Nomad Condor een kwalitatief goede slaapzak met een relatief laag prijskaartje. Geschikt voor temperaturen tot 7 °C, is dit een ideale 3-seizoenen slaapzak voor weekendjes weg, vakanties of zomerkampen.

Deze slaapzak is gemakkelijk wasbaar en als je in het bezit bent van twee Nomad Condor slaapzakken, dan kan je deze aan elkaar ritsen tot één grote slaapzak. Ideaal voor stelletjes (of hele goede vrienden.)

Belangrijkste specificaties

 • 210 x 80 cm
 • Dekenmodel
 • Comfortzone: +7 °C tot +20 °C
 • 3 seizoenen slaapzak
 • 2050 gram
 • Aanritsbaar

Meer specificaties & bestellen

2. Marmot Micron 40 LZ Mummy Slaapzak

 Marmot Micron 40 LZ Mummy Slaapzak. beste slaapzak 2023

De Marmot Micron 40 LZ is een donsslaapzak speciaal voor de zomer ontwikkeld. Met een bodem comforttemperatuur van 3.5°C, zal je niet koud wakker worden wanneer de grondtemperatuur flink gedaald is tijdens een heldere nacht.

Waar een normale donsslaapzak beschermd moet worden tegen vocht, heeft deze slaapzak een DWR behandeling ondergaan, waardoor de buitenkant waterafstotend is geworden. Ook is het dons behandeld zodat deze niet aan elkaar zal plakken wanneer het buiten of in de tent vochtig is.

Met slechts 620 gram is dit een uiterst lichte slaapzak waardoor deze ideaal is voor bijvoorbeeld backpacken of fietsvakanties.

Belangrijkste specificaties

 • 185 x 75 cm
 • Mummiemodel
 • Comfortzone: +3.5 °C tot +20 °C
 • 3 seizoenen slaapzak
 • 620 gram

Meer specificaties & bestellen

3. De Explorer light 600 slaapzak

De Explorer light 600 slaapzak - beste slaapzak

De Explorer light 600 is een uitstekende lichtgewicht slaapzak die zelfs in milde winters gebruikt kan worden in Nederland. Dankzij de mummie vorm wordt de warmte beter vastgehouden bij het voeteneind dan bij een dekenmodel slaapzak. Met slechts 680 gram en een inpak formaat van 27 x 14 cm, neemt deze weinig plaats in beslag in je rugzak of aan je fiets. Hierdoor is dit een ideale slaapzak voor backpackers of bikepackers voor aantrekkelijke prijs. De capuchon zorgt ervoor dat je minder warmte verliest via je hoofd, welke aangetrokken kan worden via de koorden.

Belangrijkste specificaties

 • 210 x 75 cm
 • Mummievorm
 • +10 °C tot +20 °C
 • 4 seizoenen
 • 680 gram

Meer specificaties & bestellen

4. De Explorer Groenland slaapzak

De Explorer Groenland slaapzak - beste slaapzak

De Explorer Groenland is voor avonturiers die graag de kou op willen zoeken. Deze slaapzak is comfortabel tot vriestemperaturen van -20 °C dankzij de vulling van 350g/m² holle polyester vezels. Hierdoor is dit een uitstekende survival slaapzak en volgens dit onderzoek de beste winterslaapzak.

De buitenkant is gemaakt van waterafstotend polyester en de voering van ademend polyester. Zo houdt het vocht van buiten weg, maar ademt de stof wel. Ingepakt neemt deze winterslaapzak 43 x 25 centimeter in en weegt deze 1900 gram.

Belangrijkste specificaties

 • 230 x 82 cm
 • Mummievorm
 • 0°C tot -20 °C
 • Winterslaapzak
 • 1900 gram

Meer specificaties & bestellen

5. De Abbey Camp slaapzak

De Abbey Camp slaapzak - beste slaapzak

De Abbey Camp slaapzak is een uitstekende budget zomerslaapzak omdat je deze al voor minder dan drie tientjes in huis hebt. De slaapzak is luchtig maar isoleert goed, zodat je van een goede nachtrust kan genieten op de camping of bij vrienden thuis. Dankzij het dekenmodel kan je je vrijer bewegen dan bij een mummiemodel wat erg fijn is als je regelmatig draait in je slaap. Bovendien is deze slaapzak ook geschikt voor stelletjes: je kan namelijk meerdere van dezelfde slaapzakken aan elkaar vast ritsen! Deze met polyester gevulde slaapzak komt in 4 vrolijke kleuren en wordt gratis verzonden.

Belangrijkste specificaties

 • 210 x 85 cm
 • Dekenmodel
 • +7°C tot +20 °C
 • Zomerslaapzak
 • 1700 gram
 • Aanritsbaar

Meer specificaties & bestellen

6. Quechua ARPENAZ 0° slaapzak

quechua decathlon slaapzak. beste slaapzak

De meeste avonturiers kennen deze wel: de Arpenaz 0 ° van outdoor koning Quechua. Ontwikkeld om het hele jaar door gebruikt te kunnen worden, laat deze goed gevulde katoenen slaapzak jou niet in de steek als de temperatuur buiten buiten richting het vriespunt gaat.

Aan de bovenzijde zit een capuchon gedeelte dat tevens gebruikt kan worden als ‘kussensloop’ wanneer je er wat kleding onder legt als je geen kussen bij je hebt. Lig je samen in één tent, dan kan je twee van deze slaapzakken aan elkaar ritsen tot één grote.

Belangrijkste specificaties

 • 200 (zonder capuchon) x 80 cm
 • Dekenmodel
 • 0°C tot -5 °C
 • 4 seizoenen slaapzak
 • 2908 gram
 • Aanritsbaar

Meer specificaties & bestellen

Waar moet je op letten bij het kopen van een slaapzak?

Van een goede slaapzak heb je jaren plezier. Het is daarom belangrijk dat je van te voren nadenkt over de specificaties die het beste passen bij de activiteiten waar jij hem voor gaat gebruiken. Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe slaapzak:

Welk model slaapzak moet ik kiezen?

Over het algemeen zijn er twee soorten modellen slaapzakken. Een mummie model, en het deken model.

Kenmerkend aan het mummiemodel is dat deze bij het voeteneind afloopt en er een capuchon aan de bovenzijde zit. Het voordeel van het versmalde voeteneinde is dat de warmte beter vastgehouden kan worden omdat er minder lucht opgewarmd hoeft te worden. De capuchon houdt je hoofd warm. Wist je dat je de meeste warmte verliest via je hoofd?

Het dekenmodel loopt niet af, waardoor er meer ruimte bij het voeteneinde is. Hierdoor is deze vaak minder goed in het vasthouden van de warmte, waardoor dit type vaker gebruikt wordt bij 3 seizoen slaapzakken dan bij 4. Als je last hebt van claustrofobie is het dekenmodel een stuk aangenamer omdat je meer bewegingsvrijheid hebt.

Welke lengte slaapzak moet ik kiezen?

Niets is zo vervelend als een net te korte slaapzak hebben. Zeker als je een mummie slaapzak overweegt is het juist lekker om je hoofd in te kunnen pakken zonder dat je je benen hoeft te vouwen. Lees daarom goed bij de productomschrijving of de lengte van de slaapzak inclusief of exclusief het capuchon gedeelte is.

Welke temperatuur moet ik kiezen bij een slaapzak?

Bij iedere slaapzak staat een indicatie aangegeven van comforttemperatuur en ‘extreme’ temperatuur. Deze waarden geven aan tot hoeveel graden de slaapzak prettig is om in te liggen. Een slaapzak met een rating van +5°C tot 20 °C zal prima zijn op een gemiddelde zomerse dag, maar daalt het kwik tot het vriespunt, kan je koude voeten krijgen. Het tegenovergestelde is ook een punt van aandacht. Als je een slaapzak uitzoekt die comfortabel is tussen de -20°C en 0°C, zal deze veel te warm zijn voor een zwoele zomernacht, waardoor je zal gaan zweten.

Welke slaapzak vulling moet ik kiezen?

Een andere factor die meespeelt bij het bepalen van de comforttemperatuur is de vulling. Over het algemeen worden er twee soorten vulling het meest gebruikt: Dons en synthetisch.

Dons is lichtgewicht, kan heel compact worden en is een enorm goede warmte vasthouder. Het nadeel is dat dit materiaal vaak duurder is en het kan slecht tegen water: als het nat wordt, verliest het zijn warmtebehoud.

Synthetisch is goedkoper, maar wel zwaarder en kan beter tegen nat weer.

Wat moet je verder weten?

Naast de beste slaapzak wil jij vast ook de beste slaapmat en andere avontuur accessoires. In onderstaande blogs hebben we deze en vele andere artikelen vergeleken en beoordeeld.

Hopelijk heeft deze post jou kunnen helpen. Als dat zo is, laat alsjeblieft een beoordeling achter 🙂

Klik op het aantal sterren dat je wilt geven

Gemiddelde score 4.9 / 5. Aantal stemmen 39

Nog niet beoordeeld. Wil jij de eerste zijn?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

David

Hallo en welkom op mijn blog! Mijn naam is David en ik ben gepassioneerd (vrienden zeggen soms geobsedeerd) avonturier. Na vele solo en duo backpack reizen over de hele wereld, waarvan één meer dan 2 jaar lang, wil ik nu graag mijn kennis en ervaringen delen over alles dat met reizen en outdoor te maken heeft. Hiernaast heb ik een passie voor digitale innovaties zoals cryptovaluta. Zo is Voordeel Avonturier ontstaan. Samen met mijn team zorg ik ervoor dat jij de beste reis- en outdoor producten te zien krijgt voor jouw volgende avontuur. Heb je zelf nog tips, ideeën of feedback? Laat gerust een berichtje achter, dat vinden we leuk.