Handleiding: Crypto minen in Nederland met je eigen PC Handleiding: Crypto minen in Nederland met je eigen PC
5 (3) Laatst geupdate op februari 2, 2023 door David Heb jij thuis een desktop computer staan die 90% van de dag uit staat,... Handleiding: Crypto minen in Nederland met je eigen PC
5
(3)

Laatst geupdate op februari 2, 2023 door David

Heb jij thuis een desktop computer staan die 90% van de dag uit staat, bijvoorbeeld wanneer je op werk of school bent? Door je anders stilstaande hardware te gebruiken om complexe berekening op te lossen, kan je zonder dat je er bij hoeft te blijven zelf cryptocurrencies minen met je PC vanuit huis. In dit artikel duiken we in een van de manieren om een passief inkomen te genereren met cryptos.

Voor we beginnen – wist je dat je met de 3 in 1 crypto miner van MatchX naast MXC nu ook BTC en DHX kan minen a $10-14 per dag? Leer alles dat je moet weten over de M2 Pro in dit uitgebreide artikel. Happy mining!

Is crypto minen nog rendabel in 2022?

Een terechte vraag: Is het nog rendabel om cryptos te minen in 2022? Ook al is de opbrengst van het minen van sommige coins flink afgenomen, het antwoord is nog steeds: ‘ja’. Je moet echter wel de juiste methode gebruiken en van te voren een proefberekening maken of dat het ook voor jou daadwerkelijk interessant is.

Hoe kan je crypto minen met je eigen PC?

Het instellen van de computer hardware om te beginnen met cryptos minen kan afschrikkend werken. Je zal immers met programma’s en codes aan de slag moeten gaan waar je waarschijnlijk geen kaas van hebt gegeten. Gelukkig bestaan er kant en klare programma’s zodat je als eindgebruiker slechts op de ‘start‘ knop hoeft te drukken en je computer doet het werk.

Crypto minen in Nederland met eigen PC
Bij de term ‘cryptominen’ denk je misschien al snel aan een loods vol met hardware. Maar ook vanuit huis kan je met één computer al beginnen met minen en een passief inkomen genereren. (bron)

Hoe dit precies in zijn werk gaat, leggen we uit in dit artikel over NiceHash. Dit is één van de vele mogelijkheden om crypto’s te minen, maar aangezien ik zelf gebruik maak van dit prettige systeem, gaat deze handleiding over het instellen van dit programma.

Kort samengevat stelt NiceHash jou in staat om de processor en videokaart van jouw desktop toe te voegen aan een mining collectief, die gezamenlijk minen aan eenzelfde blockchain block. Afhankelijk van je contributie, wordt de opbrengst eerlijk verdeeld en krijg jij iedere paar uur uitbetaald in Bitcoin op je account. Je kan dit geld laten staan, wisselen voor een andere crypto of uit laten betalen.

Crypto minen in Nederland eigen PC
Het logo van cryptominer NiceHash

Hoeveel levert crypto minen op?

Hoeveel cryptominen voor jou oplevert, is afhankelijk van drie factoren:

1: De hardware die je gebruikt. Hoe beter de videokaart en processor in je computer is, hoe meer rekenkracht je kan bijdragen aan het collectief. Dit is direct gelinkt aan de hoeveelheid die je uitbetaald krijgt wanneer een berekening opgelost is. Als je niet meer weet welke hardware in je computer zit, geen probleem: Nicehash heeft een kleine applicatie gemaakt die voor jou checkt welke hardware je hebt en wat dit op kan leveren.


2: Het stroomtarief dat je betaalt per kilowatt. Ga na wat jij betaalt aan stroomverbruik per kilowatt. Bij het afsluiten van je energiecontract kan je vinden wat je precies per kilowatt kwijt bent (het zogenoemde all-in tarief).

3: Het mining platform dat je gebruikt. Per aanbieder van deze software verschilt het wat minen oplevert. In dit artikel bespreken we alleen NiceHash, omdat deze erg gebruiksvriendelijk en daardoor perfect voor beginnende miners is.

Hoeveel levert crypto minen op met NiceHash?

Op deze pagina kan je het testprogramma van NiceHash downloaden dat inspecteert welke hardware je hebt en hoeveel dit potentieël op kan leveren.

Crypto minen in Nederland met eigen PC

Weet je al de specificaties van je processor en videokaart, dan kan je die handmatig invullen via de button ‘Enter hardware manually’. Zelf beschik ik over een gemiddelde processor en videokaart: AMD CPU Ryzen 5 3600 + AMD RX 5700 XT 8 GB. Met een all-in tarief van €0,2261 per kilowatt, levert minen met mijn desktop PC ~€3,17 netto per dag op. Echter zitten er ook dagen tussen waar ik €5,00 verdien, maar soms ook maar €3,00.

Crypto minen in Nederland met eigen PC

Valt de opbrengstpotentie tegen?

Gelukkig zijn er meer opties.

Het is (voor mij) zoals je ziet geen goudmijn, maar als je het doorrekent levert €3,17 maandelijks €95,00 netto op. Wat je met de opbrengst kan doen is voor iedereen anders, maar zelf herinvesteer ik het in de crypto industrie door maandelijks het geld uit te laten betalen en dit opnieuw ergens anders in te stoppen.


Herinvesteren om de opbrengst te vergroten

Naast het extra inslaan van verschillende crypto’s, investeer ik ook graag in andere projecten zoals Helium. In het artikel €2500 p/m passief inkomen met Helium minen kan je meer informatie vinden over Helium Blockchain technologie en hoe je door middel van een ‘Hotspot’ apparaatje thuis crypto kan minen via radiogolven. Dit kan voor jou interessanter zijn dan minen via de computer als de potentiële opbrengst van NiceHash tegenvalt.

Een andere optie om de opbrengst te verhogen, maar er één die ik zelf niet toepas, is het overclocken van je videokaart en processor om meer rekenkracht beschikbaar te stellen. Aangezien ik daar zelf geen ervaring mee heb, zal ik hier ook niet verder op ingaan, maar is het wel iets dat je zou kunnen onderzoeken.

Hoe mine je crypto met NiceHash?

Stap 1: Download de ‘Quick miner‘ van NiceHash op de computer waarmee je wilt minen. Volg de instructies van de applicatie zodat deze de hardware van je computer kan scannen en laten testdraaien.

Crypto minen in Nederland met eigen PC

Stap 2: Laat de miner een paar uur aan staan zodat je een goed beeld kan krijgen van hoeveel het minen daadwerkelijk oplevert. Afhankelijk van vraag en aanbod van rekenkracht, kunnen er pieken en dalen ontstaan in de grafiek. Daarom is het belangrijk dat je het systeem wat tijd gunt zodat je een goed beeld kan krijgen van de gemiddelde opbrengst.

Stap 3: Terwijl je aan het proefdraaien bent, kan je alvast een gebruikersaccount aanmaken op NiceHash.com en daar de benodigde gegevens invullen.

Crypto minen in Nederland met eigen PC

Stap 4: Zodra je klaar bent om de echte mining software te installeren, kan je die vinden via de ‘Rig Manager‘. Na de installatie van het programma druk je op start en zal de miner een benchmark uitvoeren alvorens hij begint te minen. Een aantal extra vensters zullen in beeld verschijnen die als logboek en informatiedisplay fungeren over wat de miner aan het doen is.

Crypto minen in Nederland met eigen PC

Stap 5: Zorg dat de desktop aan blijft staan met een actieve internetverbinding.


Om dataverlies te voorkomen en een optimaal rendement te halen, is het raadzaam een bekabelde internet verbinding aan te leggen naar je desktop middels een ethernet kabel. Zo minimaliseer je de vertraging tussen de computer en de server en voorkom je dataverlies wanneer de draadloze verbinding onverhoopt uitvalt.

Is crypto minen slecht voor je computer?

Een veelgestelde en terechte vraag. Het antwoord is ja en nee. Met de juiste instellingen hoef je je nergens zorgen over te maken. Zoals bij ieder elektrisch apparaat, komt bij verbruik van stroom hitte vrij. Zo ook bij videokaarten en processors. Dit is waarom er grote ventilatoren op zitten die de temperatuur laag houden en de hitte verdrijven.

Het belangrijkste is dat de temperatuur van de hardware constant blijft en rond de 70 °C. Langdurige blootstelling van temperaturen tussen de 80 en 90 °C zullen inderdaad de levensduur van je grafische kaart verkorten. Dit kan je voorkomen door te zorgen voor goede ventilatie. Om dit te bereiken kan je een aantal aantal stappen ondernemen:

1: Via overclocking (eigenlijk underclocking) -software de prestaties naar beneden te schroeven, waardoor er minder stroom verbruikt wordt en dus minder hitte vrij komt.2: Door goede ventilatie te creëren, door bijvoorbeeld de zijpanelen van de computer open te zetten en een raam in de kamer van de computer open te zetten.

Helaas zit er niet standaard een applicatie in Windows ingebouwd om de temperatuur te meten, maar via een programma zoals ‘Open Hardware Monitor‘ kan je de verschillende temperaturen en andere verbruiken en prestaties in de gaten houden.

Wil je meer leesvoer over de risico’s van minen, klik dan hier voor een blog van NiceHash zelf over oververhitting en tips.

Direct cryptos kopen in Nederland?

Liever direct investeren in cryptos in plaats van te minen? Via het Nederlandse handelsplatform Coinmerce kan je eenvoudig meer dan 100 verschillende crypto’s direct kopen zoals Bitcoin, Ethereum, XRP, Helium en Dogecoin. In het artikel ‘Eenvoudig uitgelegd: Helium kopen op Coinmerce‘ kan je een stap voor stap handleiding vinden hoe je Helium kan kopen, maar de stappen zijn natuurlijk hetzelfde voor iedere andere munt die te koop is op dat platform. Een account is binnen 10 minuten opgezet.


Hoeveel levert minen met NiceHash jou op?

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met NiceHash. Welke hardware heb jij en hoeveel levert NiceHash jou op? Laat het weten in de comments!

Hopelijk heeft deze post jou kunnen helpen. Als dat zo is, laat alsjeblieft een beoordeling achter 🙂

Klik op het aantal sterren dat je wilt geven

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen 3

Nog niet beoordeeld. Wil jij de eerste zijn?

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

David

Hallo en welkom op mijn blog! Mijn naam is David en ik ben gepassioneerd (vrienden zeggen soms geobsedeerd) avonturier. Na vele solo en duo backpack reizen over de hele wereld, waarvan één meer dan 2 jaar lang, wil ik nu graag mijn kennis en ervaringen delen over alles dat met reizen en outdoor te maken heeft. Hiernaast heb ik een passie voor digitale innovaties zoals cryptovaluta. Zo is Voordeel Avonturier ontstaan. Samen met mijn team zorg ik ervoor dat jij de beste reis- en outdoor producten te zien krijgt voor jouw volgende avontuur. Heb je zelf nog tips, ideeën of feedback? Laat gerust een berichtje achter, dat vinden we leuk.